Nejčastější potravinové alergie a jejich příznaky: Jak poznáte, že jste alergičtí?

Alergie je přehnaná reakce imunitního systému, která dokáže pěkně znepříjemnit život. A nemusí se jednat jen o sennou rýmu. Kromě známých alergií na pyl, roztoče či zvířecí srst existují i nepříjemné alergie na potraviny. Tělo nedokáže zpracovat danou látku, a tak vyvolá reakci, která nás upozorní, že je něco „špatně“. Obvykle se tak děje hned pár vteřin po pozření jídla. Přečtěte si, jaké jsou nejčastější potravinové alergie a jak vypadají jejich příznaky. Třeba zjistíte, že i vy nějakou máte.

Potraviny, ovoce a zelenina

Kdo může trpět alergií

Nejčastěji se alergie objevují u malých dětí. Postupem věku často mizí či slábnou. Ale není to vždy pravidlem. Alergie může přetrvat až do dospělosti, či dokonce se v dospělosti poprvé objevit! Jen tak, z ničeho nic. Je to vývinem a změnami v organismu. Stejně jako se nám mění chutě, tak se mění i naše tělo. Obecně tedy můžeme říct, že alergií může trpět každý.

Nejčastější potravinové alergie

  • Alergie na laktózu – Jedna z nejběžnějších alergií trápící malé děti i dospělé. Říká se, že v průběhu dospívání ztrácí lidé schopnost vstřebat a strávit laktózu. Je to z toho důvodu, že už nepotřebují pít mateřské mléko. U mnohých lidí se tato ztracená schopnost projevuje jako intolerance laktózy (příznakem jsou střevní problémy, nezaměňovat s alergií). V horších případech se může rozvinout alergie na laktózu.
  • Alergie na lepek a pšenici – Oproti ostatním alergiím je tato jedna z nejvíce limitujících, neboť pšenice a lepek se v dnešní době používá téměř ve všem – pečivo, těstoviny, zahuštění omáček, pomazánky, sladkosti… Mnozí alergici mají proto nasazenou bezlepkovou stravu, kdy jedí jen speciálně připravené potraviny.
  • Alergie na sóju – Obdobně jako lepek je i sója v dnešní době hojně používaná. Najdeme ji v polotovarech, sladkostech, omáčkách…
  • Alergie na vejce – Tito alergici by se měli vyhýbat všem druhům vajíček (slepičí, křepelčí, husí, kachní…), neboť látky v nich obsažené jsou si velmi podobné. Pokud nemáte s vejci problém, buďte rádi. Možná vás překvapí, kde všude v jídle se nachází.
  • Alergie na ovoce/zeleninu – Může se jednat o konkrétní druh či celkově o všechno syrové ovoce (zeleninu). Mezi nejběžnější patří alergie na jahody, ostružiny a maliny, jablka, citrusové plody, kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, křen, celer), plodovou zeleninu (rajčata, paprika, okurka, lilek).
  • Alergie na oříšky a buráky – Oproti výše zmíněným alergiím se tyto dají poměrně snadno podchytit, neboť oříšky nejsou běžnou součástí normální jídel. Přesto ale alergici musí být ostražití a sledovat pečlivě složení.
  • Alergie na korýše – Mezi korýše patří raci, krevety, humři, langusty a krabi.
  • Alergie na ryby – Reakci vyvolává látka parvalbumin – protein, který se nachází v rybím mase.
Žena, jídlo
Alergici by si měli dávat pozor na složení jídla, obzvláště zálivek či omáček, kde nejsou na první pohled zřejmé ingredience

Jak se alergie projevuje

Alergická reakce má mnoho podob. Může se jednat o jemné brnění rtů či nebezpečný anafylaktický šok. Symptomy se také odvíjí od toho, jak silná alergie je. To znamená, že dva lidé se stejnou alergií mohou mít zcela odlišné projevy. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Brnění úst, rtů a jazyka
  • Svědění a kožní vyrážka – Obvykle se objeví kolem úst, na krku, dekoltu a později i na končetinách
  • Začervenání
  • Zduření a otok krku (pocit staženého hrdla, nemožnost dýchat), otok jazyka, rtů a dalších částí obličeje
  • Slzení a pálení očí
  • Nevolnost, bolesti břicha a další zažívací a střevní problémy
  • Anafylaktický šok – Rychle nastupující alergická reakce doprovázená výše uvedenými příznaky. Může způsobit až mdloby, kolaps a zástavu dechu

Zda trpíte potravinovou alergií, zjistíte poměrně rychle. Obvykle se příznaky objeví pár vteřin po kontaktu s jídlem, výjimečně několik hodin po pozření. V takovém případě vyhledejte lékařskou pomoc (ideálně alergologii), která provede testy a předepíše vám vhodné léčivo.

Ulevit si od příznaků můžete také chlazením podrážděného místa, podáváním bylinkových čajů na podporu trávení či perilou – bylinkou zmírňující alergii, astma a bronchitidu.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít