Tloustnete po čokoládě? Vyměňte ji za karob

Co dělat, když se bez čokolády neobejdeme? Běhat do schodů a pracně spalovat zkonzumované kalorie? Nebo si dát jen kousek čokolády bez cukru? Vášeň po čokoládě nemusíte omezovat, ale můžete ji nahradit zdravější variantou – čokoládou z karobu.

Karob – náhražka kakaa, která roste na stromě

Karob pochází ze stromu, jehož botanický název je Ceratonia siliqua. Je to rostlina s několika synonymy: chlebovník, chléb svatého Jana, svatojánský chléb, rohovník obyčejný. V obchodech jej však naleznete většinou pod názvem karob, nebo také zpracovaný jako karobový prášek.

Jde o stálezelený strom dorůstající výšky patnácti až sedmnácti metrů. Jeho plody jsou tmavohnědé až třicet centimetrů dlouhé lusky, které Karobobsahují čtyři až deset semen. Po dozrání se lusky suší a jemným mletím se z nich získává prášek – karob. Vzhledem k tomu, že semena mají stejnou hmotnost, byla ve starověku využívána jako váhová jednotka zlata – karát.

Karob jako čokoláda pro alergiky

Svatojánský chléb (karob) má přirozeně sladkou chuť. Lusky obsahují 30-70 % sacharidů, přičemž dřeň obsahuje až 26 % sacharózy, 13 % fruktózy, 4,5 % proteinů a 1,5 % tuku. Plody dále obsahují maltózu a glukózu, aminokyseliny – alanin, prolin, valin, kyselinu galovou a škrob. Karobová semena obsahují hlavně bílkoviny a tuky (kyselina olejovou, linoleovou, palmitovou) a polyfenoly.

Z hlediska nutričního je svatojánský chléb ceněný především pro obsah vitamínů skupiny B, minerálních látek (draslík, hořčík, vápník) a stopových prvků (železo, mangan, chrom, nikl, měď). Je bohatým zdrojem vlákniny, pektinu a ligninu, který pomáhá při trávení a vylučování. Na rozdíl od kakaa neobsahuje teobromin a je vhodný i pro lidi alergické na čokoládu. Karob obsahuje až 46 % glukózy a fruktózy, ale má o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát méně tuku v porovnání s čokoládou. Čokoláda ze svatojánského chleba je nám známé čokoládě velmi podobná i chuťově.

Čokoládový nápoj z karobu

Karobovým práškem můžete jednoduše nahradit prášek kakaový. Karobový prášek oproti kakau neobsahuje povzbuzující látky a naopak, obsahuje mnohem méně tuků ve srovnání s klasickým kakaem, více bílkovin, sacharidů a vápníku.

Konzumace karobu má příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje totiž výhradně přírodní cukr. Je proto zdravější, snadno stravitelný a velmi snadno nahradí cukr v každém receptu. Karobový prášek se chutí podobá kakau tak, že jej v pečivu a cukroví téměř nepoznáte. Dále ho lze použít pro přípravu nápoje. Zamícháte-li do teplého mléka, nejlépe sójového či jiného obilného, malé množství karobu, připravíte chutný nápoj. Doporučené dávkování je jedna rovná čajová lžička na šálek.

Karob si v poslední době získal značnou oblibu, žádaná je především čokoláda z karobu, rozinky a jiné sušené ovoce v karobu, arašídy v karobu a další pochoutky. A jestli právě držíte zeštíhlující dietu a karob vám radost jako klasická čokoláda neudělá, klidně si zahřešte a kupte si tu svoji oblíbenou. Pár dílků kvalitní čokolády vám neuškodí a možná že začas si čokoládu z karobu oblíbíte víc, než klasickou nezdravou variantu této sladkosti.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář