Tloustnete po čokoládě? Vyměňte ji za karob

Co dělat, když se bez čokolády neobejdeme? Běhat do schodů a pracně spalovat zkonzumované kalorie? Nebo si dát jen kousek čokolády bez cukru? Vášeň po čokoládě nemusíte omezovat, ale můžete ji nahradit zdravější variantou – čokoládou z karobu.

Karob – náhražka kakaa, která roste na stromě

Karob pochází ze stromu, jehož botanický název je Ceratonia siliqua. Je to rostlina s několika synonymy: chlebovník, chléb svatého Jana, svatojánský chléb, rohovník obyčejný. V obchodech jej však naleznete většinou pod názvem karob, nebo také zpracovaný jako karobový prášek.

Jde o stálezelený strom dorůstající výšky patnácti až sedmnácti metrů. Jeho plody jsou tmavohnědé až třicet centimetrů dlouhé lusky, které Karobobsahují čtyři až deset semen. Po dozrání se lusky suší a jemným mletím se z nich získává prášek – karob. Semena byla dříve využívána jako závaží při obchodování s drahokamy (karátová hmotnost – ct). Karát (kt) pak označuje čistotu zlata a s karobem nijak nesouvisí. Tyto pojmy jsou často zaměňovány a stalo se tak i v našem článku. Za upozornění děkujeme čtenářce Sylvě.

Karob jako čokoláda pro alergiky

Svatojánský chléb (karob) má přirozeně sladkou chuť. Lusky obsahují 30-70 % sacharidů, přičemž dřeň obsahuje až 26 % sacharózy, 13 % fruktózy, 4,5 % proteinů a 1,5 % tuku. Plody dále obsahují maltózu a glukózu, aminokyseliny – alanin, prolin, valin, kyselinu galovou a škrob. Karobová semena obsahují hlavně bílkoviny a tuky (kyselina olejovou, linoleovou, palmitovou) a polyfenoly.

Z hlediska nutričního je svatojánský chléb ceněný především pro obsah vitamínů skupiny B, minerálních látek (draslík, hořčík, vápník) a stopových prvků (železo, mangan, chrom, nikl, měď). Je bohatým zdrojem vlákniny, pektinu a ligninu, který pomáhá při trávení a vylučování. Na rozdíl od kakaa neobsahuje teobromin a je vhodný i pro lidi alergické na čokoládu. Karob obsahuje až 46 % glukózy a fruktózy, ale má o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát méně tuku v porovnání s čokoládou. Čokoláda ze svatojánského chleba je nám známé čokoládě velmi podobná i chuťově.

Čokoládový nápoj z karobu

Karobovým práškem můžete jednoduše nahradit prášek kakaový. Karobový prášek oproti kakau neobsahuje povzbuzující látky a naopak, obsahuje mnohem méně tuků ve srovnání s klasickým kakaem, více bílkovin, sacharidů a vápníku.

Konzumace karobu má příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje totiž výhradně přírodní cukr. Je proto zdravější, snadno stravitelný a velmi snadno nahradí cukr v každém receptu. Karobový prášek se chutí podobá kakau tak, že jej v pečivu a cukroví téměř nepoznáte. Dále ho lze použít pro přípravu nápoje. Zamícháte-li do teplého mléka, nejlépe sójového či jiného obilného, malé množství karobu, připravíte chutný nápoj. Doporučené dávkování je jedna rovná čajová lžička na šálek.

Karob si v poslední době získal značnou oblibu, žádaná je především čokoláda z karobu, rozinky a jiné sušené ovoce v karobu, arašídy v karobu a další pochoutky. A jestli právě držíte zeštíhlující dietu a karob vám radost jako klasická čokoláda neudělá, klidně si zahřešte a kupte si tu svoji oblíbenou. Pár dílků kvalitní čokolády vám neuškodí a možná že začas si čokoládu z karobu oblíbíte víc, než klasickou nezdravou variantu této sladkosti.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

2 Comments - Napsat komentář

  1. sylva vlašánková · Upravit

    Zdravím, prosím opravte- semena rohovníku obecného nesloužila jako váhová jednotka zlata ,AU- karát-čistota obsah zlata ve slitinách, ale diamantů a perel a poté se počítá váha dle semen svatojánského chleba. SyVla

    Reagovat

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít