Perila se cení především kvůli svým léčivým účinkům, které jsou východní medicíně známé již více než 3000 let. Po staletí se tato rostlina používala v orientální medicíně na tři základní zdravotní okruhy – plicní a dýchací problémy, nervové potíže a gynekologické záněty.
V současnosti se dá říci, že léčebné účinky této tradiční čínské byliny se také vědecky potvrdily. Perila křovitá je poměrně nenáročná jednoletá rostlina, které se dobře daří na otevřených slunných místech. Původem pochází z kopců a hor východní a jihovýchodní Asie, ale díky migraci obyvatel a své houževnatosti se rychle rozšířila i na vzdálenější kontinenty, a stala se oblíbenou rostlinou v zahradách. Listy i květy totiž trochu připomíná naši hluchavku nachovou, jenže perila má o jednu výhodu navíc. Kromě dekorativního vzhledu je velmi vhodná pro pěstování ve společnosti rajčat, protože odpuzuje nevítaný hmyz a naopak přitahuje motýly.
Bylinka pro ženy
Výtažky z perily mají na základě vědeckých analýz prokazatelné antibakteriální, antiseptické a především výrazné antioxidační účinky. Kombinace extraktu z listů spolu s olejem ze semen perily je účinným prostředkem proti astmatu, kašli, plicním infekcím a při prevenci chřipky a nachlazení. Reguluje otevírání kožních pórů a působí proti nadměrnému pocení, zmírňuje křeče, bolesti hlavy a má sedativní a tonizační účinky. Komplex těchto vlastností spolu s faktem, že se používá i jako prostředek při léčbě zánětů dělohy, činí z perily ideální rostlinu pro ženy, které se nacházejí v psychicky a fyzicky náročném období přechodu. Navíc si dokáže poradit i s pocity na zvracení u těhotných žen, s revmatismem a poruchami trávení a uplatňuje se dokonce i při léčbě některých typů rakoviny.
Léčivý olej
Olej ze semen perily obsahuje především velké množství (omega-3) nenasycených kyselin, důležité vitamíny a aminokyseliny, ale i látky ze skupiny flavonoidů a antokyaninů, které působí jako účinné antioxidanty a podle vědeckých poznatků a testů mohou výrazně zlepšit alergické příznaky a dokonce předcházet prudkému nástupu alergie v kritických obdobích. Látky obsažené v oleji totiž blokují alergickou odezvu, a tím uzavírají cestu k zánětlivým reakcím.
Léčivka i koření
Díky své příjemně štiplavé chuti se perila používá při přípravě pokrmů stejně jako například bazalka či koriandr. Kombinuje v sobě štiplavou chuť bazalky a jemně osvěžující chuť máty, vůně rozmělněných perilových listů připomíná tak trochu skořici, anýz a lékořici zároveň. Výborně se hodí především k masu a rybám, a ačkoli se používá především pro svou příjemnou chuť, funguje velmi dobře i jako protijed v případě, že jsou v jídle nějaké nežádoucí látky či organismy. V Japonsku je však perila běžným kořením, neboť listy a semena jsou součástí japonského národního jídla „Shiso“. Konzervovaná semena se dokonce nacházejí v náplních některých japonských bonbonů a olej ze semen je díky svým silným antioxidačním vlastnostem vyhledávaným konzervačním prostředkem při výrobě tradiční sójové omáčky.