Alchymie v podobě organizace kuchyně

Navrhnout si kuchyň může na první pohled vypadat jednoduše, ale nenechte se mýlit. Některé věci jsou opravdu důležité, i když tak možná nevypadají. Jak tedy kuchyň navrhnout a čeho se vyvarovat?

Světlá kuchyně

Dávejme přednost praktičnosti

Aby se vám v kuchyni příjemně pracovalo, je třeba ji správně uspořádat. Kuchyňský designér Jiří shrnul základní chyby, které v praxi často vídá: „Málo místa vedle dřezu nebo varné desky. Dvířka místo výsuvu. Špatná ergonomie. Neřeší se zóny v kuchyni, dynamic space. Chybí myčka popřípadě příprava na ni. Chybí, nebo je nedostatečné osvětlení pracovní plochy atd.” Také se v tom vidíte? Co je tedy třeba dodržet, aby vaše kuchyně byla praktická a dobře se vám v ní vařilo?

  1. Začněte osobou kuchaře! Jak je vysoký ten, kdo v domácnosti nejčastěji vaří? Podle toho zvolte výšku pracovní desky a umístění vrchních skříněk.
  2. Promyslete si, jak budete při vaření postupovat, a podle toho rozvrhněte pracovní plochu. Vedle lednice ponechte odkládací plochu, bude následovat dřez na omytí surovin, pracovní plocha na přípravu jídla, sporák a nakonec odkládací plocha na hotové jídlo. Toto pořadí se snažte dodržet při jakémkoliv tvaru kuchyně. Ušetří vám spoustu kroků a cákanců na podlaze.
  3. Své kouzlo mají zabudované spotřebiče, vedle kterých nejsou spáry, kam by mohly zapadávat drobečky apod.
  4. Nezapomeňte na kvalitní osvětlení. Nejdůležitější je dostatek světla nad pracovní plochou, kde budete krájet suroviny.
  5. Zvolte vhodné materiály. Nejčastěji používané je lamino, nicméně použít můžete také kámen, který je vysoce odolný vůči mechanickému poškození. Dřevo zase dodává kuchyni příjemnou atmosféru domova, avšak je třeba o něj pravidelně pečovat. Zvolit můžete i betonovou desku, která bude beze spár, ale zase velmi těžká. Sklo se na pracovní plochu nehodí, zato krásně vynikne na zdi.

Laminátová pracovní deska

Začněme u sebe

Co k tématu organizace kuchyně říká profesionální designérka Markéta Killi? „Kuchyně jsou poměrně složitá problematika. Mělo by se vycházet z prostorových možností místnosti, ergonomie práce v kuchyni a z detailního rozboru klientových požadavků. Co se týče klientových požadavků, tak jít do hloubky. Zjistit, jak klient v kuchyni funguje, jaká řešení mu budou vyhovovat, jaké materiály pro něj budou vhodné… Zajít až do takových detailů, jako je to, jak je klient vysoký a jaká výška pracovní desky pro něj bude optimální.”

Pohyb po kuchyni by pro vás měl být jednoduchý, intuitivní a hlavně příjemný. Přece jen je to místo, kde bude trávit dost času. Pokud si s návrhem nevíte rady, obraťte se na profesionály v navrhování kuchyní, kteří vše vymyslí přímo vám na míru.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

loading...