Včelí produkty pro zdraví a krásu

Včely jsou neskutečně pracovité a mají pro přírodu a člověka velký význam. Nejčastěji bývají spojovány s chutným medem. Do včelích produktů ale patří také mateří kašička, propolis, včelí vosk a medová víčka. Včelí produkty své využití nachází také v kosmetice a medicíně. Včelí med Med vyrábějí včely z nasbíraného nektaru květů nebo medovice. Med si rádi dopřáváme k pečivu a slouží i jako oblíbené sladidlo do čajů či kávy. Nemusíme ani podotýkat, že med je pro člověka velmi zdravý – je vhodný zejména při nachlazení a infekci a dokonce se doporučuje užít preventivně jednou denně lžičku medu. Své využití má i v kosmetice či při výrobě medoviny. Propolis Lidově mu přezdíváme včelí kyt. Mluvíme o tmelu rostlinného původu, který se vyznačuje dezinfekčními a hojivými účinky. Propolis je bohatý na celou řadu cenných látek, které blahodárně působí na lidský organismus. Propolis je znám obzvláště ve formě tinktury – ta tlumí bolest, má dezinfekční účinky, je vhodná při nachlazení, kožních potížích aj. Propolis je látka, která se užívá už od dob egyptských faraonů. Mateří kašička Mateří kašička se považuje za vůbec ten nejcennější produkt včel. Posiluje obranyschopnost,…

Problém jménem nadměrné pocení

Pocení může být daleko větším problémem, než se na první pohled zdá. Když se potíme v únosné míře, dá se to celkem dobře ovlivnit. Jenomže někdo se potí tak, že se stydí vyjít si s přáteli, podat někomu tuku, či nastoupit do autobusu. Jak se dá s pocením bojovat? Hygiena, oblečení a strava Kromě pravidelné hygieny běžně používáme proti pocení antiperspiranty a deodoranty. Rozdíl mezi nimi je v tom, že antiperspiranty pocení aktivně zabraňují, kdežto deodoranty pot jen překrývají. Svou roli hraje i oblečení. Měli bychom volit vzdušný oděv z přírodních materiálů. A v neposlední řadě je třeba se zaměřit také na stravu. Pocení podporuje alkohol, nikotin, kofein, česnek a cibule, smažená a pečená jídla, takže je vhodné jejich příjem omezit. Nadměrné pocení a zápach může mít na svědomí i nedostatek zinku. Zvyšte proto jeho přísun například minerálními vodami, konzumací masa a ořechů. Pocení je přirozené, ale… Pocení není samo o sobě nic špatného, nýbrž se jedná o přirozený mechanismus regulace tělesné teploty. Kdybychom se nepotili, jednoduše by došlo k přehřátí organismu. Pocení nás nejvíc trápí v létě, při virovém onemocnění, stresu, ale může signalizovat i vážnou nemoc…

Vláknina je pro zdraví nezbytná

Vláknina je nestravitelnou součástí rostlinné potravy a pomáhá jí projít trávicím traktem. Dle Světové zdravotnické organizace bychom měli denně konzumovat 27 až 40 gramů vlákniny. Odhaduje se však, že jí za den sníme sotva 10 gramů. Proč konzumovat vlákninu? V minulosti se vlákniny konzumovalo o hodně více než nyní, takže nebyl ani takový počet případů rakoviny tlustého střeva. Mouka se tehdy nezbavovala slupek a s ní se do potravy dostávalo i patřičné množství vlákniny. S postupem času se vyvíjely i technologie a začala se vyrábět „kvalitnější“, jenomže už neobsahuje tolik vlákniny. A nedostatek vlákniny začal být opravdovým problémem. O vlákninu bychom naše tělo rozhodně neměli ochuzovat. V opačném případě nás mohou potkat lecjaké zdravotní potíže a budeme mít co dočinění se špatným trávením. Uvádí se, že doporučené denní množství vlákniny snižuje riziko rakoviny trávicího traktu, tlustého střeva a dokonce prsu a dělohy. Vláknina upravuje stolici a pomáhá při zácpách a průjmech. Kromě toho chrání vláknina také před vznikem diabetu a dalších metabolických nemocí a rovněž přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina má schopnost zkrátit dobu, během níž je stěna střev vystavena působení škodlivých…

Léto: čas na opalování?

Každý lékař Vám řekne, že zdravé opalování je pouze mýtus a nic takového ani neexistuje, protože opalování samo o sobě ani zdravé být nemůže. Jenomže po bronzové pokožce touží takřka každá žena (a leckterý muž) a opálené tělo se prostě považuje za atraktivnější… Rakovina kůže útočí Myslíte si, že rakovina kůže hrozí jen těm, kteří se v životě někdy spálili? Omyl! Nezáleží na tom, zda a kolikrát jste se v životě spálili, ale sčítá se celková doba pobytu na slunci. Na základě údajů Ústavu zdravotnických informací se za posledních let zvýšil výskyt melanomů o neuvěřitelných 420 % a ročně toto onemocnění postihne 1300 – 1500 lidí. Nezahrávejte si se svým zdravím a nevěřte mýtům typu: ve vodě jste v bezpečí, ve stínu slunce nepálí, s vysokým UV se nespálíte apod. Slunce opaluje i ve stínu Často rozšířeným názorem je, že ve stínu je člověk před sluníčkem chráněný. Musíme si však uvědomit, že až 85 % slunečních paprsků se odráží od vody, písku či budov. To může být příčinou spálení pokožky i pod slunečníkem. Doporučuje se mazat se krémem i tehdy, když ležíte ve…

Celulitida: kosmeticko – zdravotní problém

Dolíčky, hrbolky, nerovnosti,… Která žena by tyto průvodní projevy celulitidy neznala! Pomerančová kůže je pro mnoho žen naprostým komplexem, kvůli kterému se stydí vysvléct do plavek.Dá se celulitidy vůbec nějakým způsobem zbavit? Podstata vzniku celulitidy Když budeme chtít mechanismus vzniku celulitidy popsat trochu podrobněji, můžeme říci, že příčinou problému jsou vazivové svazečky. Tuk v kůži je totiž oddělen nepružnými svazečky vazivové tkáně. Ty jsou pevně zakotvené mezi kůží a hlubšími tkáněmi. Jak dochází ke zvětšování tukových buněk, vazivové svazečky zůstávají pořád stejné , a tak se shluky tukových buněk uvolňují jediným možným směrem – a to k povrchu kůže. Tím vznikají charakteristické a nenáviděné dolíčky. S postupem věku problém zpravidla nabírá na intenzitě. Problémové partie K nejtypičtějším místům, na nichž se celulitida vyskytuje, patří celá stehna (obzvláště vnější strana), hýždě, břicho a paže. Konkrétní místa postižení souvisí samozřejmě s konstitucí postavy. Ženy, které mají postavu typu „hruška“, často trápí celulitida na bocích a stehnech, jelikož tam se jim ukládá i více tuku. Ženy ve tvaru „jablka“ mají celulitidu více na břichu, bedrech a hýždích. Co způsobuje celulitidu Mezi nejhlavnější příčiny tzv. pomerančové kůže patří: Nezdravé…

Pilates aneb soustředěná práce se svaly

Základy pilates pocházejí ze starověkých terapeutických učení, ale moderní podoba této metody vznikla až na počátku minulého století. Její autor J. H. Pilates ji dopracoval opravdu k dokonalosti, takže dnes ji můžou cvičit lidé různého věku, pohlaví, odlišných postav i zdravotního stavu. Koncepce cviků pilates ze všeho nejvíce připomíná hodiny jógy. Není divu, vždyť ze všech použitých východních cvičebních systémů je její vliv největší. Najdeme tu ale i prvky tai-chi a dalších. Velkou část inspirace našel J. H. Pilates i v rehabilitačních cvičeních. Výsledkem je obdivuhodných systém cviků, které dokáží uvést v činnost takřka všechny svalové skupiny a posílit je. Existuje hned několik stupňů obtížnosti a ten nejjednodušší se hodí např. i pro pacienty po těžkém úrazu páteře. Jak cvičit pilates Při cvičení pilates jde především o vzájemnou synchronizaci těla a mysli. Zapojení svalů je nutné doplnit uvědomělým prováděním cviků. Výsledkem je aktivace i hluboko uložených svalů, které pak významné pomáhají správnému provedení cviku. Důležité je, aby všechny pohyby vycházely ze svalového centra, tzv. power house. Jde vlastně o oblast břicha, beder a hýždí. Princip metody pilates jde ve stručnosti…

Jak si sestavit zdravý jídelníček

Mnoho žen, ale také mužů řeší, jak zhubnout. A právě zdravý jídelníček, který je živinově vyvážený, je ideální možnost, jak hubnout efektivně. Zároveň je zdravý jídelníček také ideální možností, jak se udržovat v dobré psychické i fyzické kondici. Zdravý jídelníček musí obsahovat všechny důležité živiny a vitamíny, které jsou pro zdraví organismu zcela nezbytné. Cílem jídelníčku je dosáhnout vyváženého příjmu bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů. Ale jak toho tedy docílit? Pojďme si povědět něco málo o jednotlivých složkách potravy. Bílkoviny – základní stavební jednotka našich svalů Před tím, než se začneme snažit o vyvážený jídelníček, je důležité si říct něco málo o fungování lidského těla. Lidské tělo je z velké části tvořeno svaly, které musíme vyživovat. Obzvláště při hubnutí je výživa svalů velmi důležitá, protože jinak budete místo tuků hubnout právě osvalení, což, předpokládám, nechcete. Pro udržení svalů je vhodné přijmout ve vyvážené stravě minimálně 0,5 gram bílkovin na kilogram živé váhy. Při hubnutí ideálně alespoň 1 gram, při nabírání svalové hmoty nejméně 2 gram. Aby byl jídelníček zdravý a vyvážený, měla by bát také strava pestrá. To znamená, že se…

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít