Superpotraviny roku 2019. Co byste letos rozhodně měla ochutnat?

Slovem superpotraviny označujeme takové potraviny, které mají mimořádně velkou nutriční hodnotu, a jsou proto velkým přínosem pro lidské zdraví. Mnohým z nás v současnosti chybí důležité živiny a jejich nedostatek se pak může projevit i nástupem nemoci. Superpotraviny vám ale mohou živiny velice snadno dodat.

Melounová semínka: Recept na dostatek železa

Melounová semínka

Šťavnaté melouny, ať už jakéhokoli druhu, jsou oblíbenou pochoutkou v horkých letních dnech. Příjemně osvěží. Naprostá většina z nás si ale neumí představit, že by nejedla jenom dužinu, ale pochutnala si i na semínkách melounu. Nejspíše netušíte, jak bohatou výživovou hodnotu mají.

Najdete v nich vlákninu, proteiny, vitamíny především ze skupiny B, a to B1, B3, B5 a B6. Dále jsou to minerály jako draslík, železo, zinek, fosfor, mangan. Velmi účinným přírodním lékem je odvar z melounových semínek, který pomáhá proti močovým kamenům, působí močopudně, snižuje hladinu cukru v krvi.

Pokud semínka rozkoušete, vláknina z nich podpoří váš trávicí systém. Konzumace semínek podporuje i metabolismus, nervovou soustavu, posiluje srdeční činnost, bojuje proti vyčerpání a únavě. Zkrátka nepohrdejte melounovými zrníčky, jsou výživovou bombou – pokud budete jíst dužinu se zrníčky, zlepšíte si navíc vstřebávání železa, které podporuje vitamín C obsažený v dužině.

Konopná semínka: zásobárna bílkovin nejenom pro sportovce

konopná semínka

Dalším z hitů posledních sezón v oblasti zdravých potravin jsou konopná semínka. Jejich velkých přínosem je především vysoký obsah nenasycených esenciálních mastných kyselin, jako jsou kyselina gama linolenová a kyselina olejová.

V poměru 1:3, tedy velice podobném jako v našem organismu, se tu nachází omega-3 alfa linolenová a omega-6 linolová kyselina. Přitom naše tělo obě dvě tyto kyseliny ve zmíněném poměru potřebuje, nemůže bez nich fungovat. Jsou nezbytné pro vývoj a správnou funkci mozku i hladký průběh metabolických procesů, neobejdou se bez nich ani reprodukční procesy. Omega-6 gama linolová kyselina zase zkvalitňuje pokožku.

Z 25 % semínka tvoří bílkoviny – je zde 20 aminokyselin. Kromě toho nechybí vitamíny A, C a E a ty ze skupiny B a celá řada minerálů od hořčíku, draslíku až železo nebo vápník. Mimo jiné semínka působí příznivě na snižování cholesterolu, posílení srdce i svalové hmoty. Podporují imunitní i oběhový systém, podporují zdravou pokožku. Pro sportovce jsou tato semínka cenným zdrojem bílkovin.

Mochyně peruánská: Dietní doplněk stravy z vaší zahrady

mochyně peruánská

Spousta lidí má na zahradě coby hezkou ozdobu takzvané lampionky, botanickým názvem mochyni peruánskou. Kromě toho, že hezky oživí svými oranžovými květy – lampionky záhon, patří její plody mezi lahodnou, a především velice zdravou pochoutku.

Důležité ale je, aby plody byly úplně zralé – to se pozná tak, že lampionek úplně zaschne a zbude jenom třešeň uvnitř. Mochyně podporuje imunitu, posiluje stěny cév, snižuje hladinu krevního cukru, pomáhá ledvinám a čistí krev. Dobrým doplňkem je při dietách, mohou ji bez obav konzumovat i diabetici. Pozitivně ovlivňuje také zrak. V močových a trávicích cestách působí jako dezinfekce, příjemně je uklidí.

Chuť plodů připomínajících třešničku je sladkokyselá, lehce pikantní. Pektiny, velmi malé množství cukru, vitamín C a provitamín A, také minerály jako vápník, fosfor či draslík – to vše v mochyni najdete.

Shiitake: lahodná a zdravá symfonie v kuchyni

houby shiitake

Doslova koncert v kuchyni si potom můžete dopřát díky využití houby shiitake. Hodí se do polévek, k nudlím, k rýži, k masu. Tato lahůdka pocházející z Japonska, kde ji znali a pěstovali už ve 2. století, je navíc nejenom chutná, ale i zdravá. Obsahuje velké množství polysacharidů, vitamínů, a to hlavně ze skupiny B a také provitamín D2, dále spoustu bílkovin – esenciálních aminokyselin a také minerálů.

Její výhodou je, že má nízkou energetickou hodnotu, takže se běžně stává součástí diet. Organismus nijak nezatěžuje. Velice užitečná je houba shiitake při léčbě řady chorob, a to od trávicích jako jsou žlučové kameny, překyselení žaludku až po žaludeční vředy. Dále má pozitivní vliv na metabolismus, snižuje cholesterol, upravuje hladinu krevního cukru.

Experimenty prokazují i kladný vliv na imunitu a antibakteriální, antivirové a protinádorové účinky.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít