Rychlé recepty z jarní zeleniny

Jaro je tu a s ním i přísun čerstvé jarní zeleniny. Mezi nejoblíbenější druhy dostupné v tomto období zcela jistě patří mrkev, ředkvičky, chřest nebo špenát. Rovněž nesmíme zapomenout na zelené saláty. Jaro by se samozřejmě ale neobešlo ani bez bylinek. Můžeme se tak těšit na vůni petrželky či pažitky. Jarní zelenina je bohatá na vitamíny a minerální látky, a proto byste ji měli  zakomponovat do vašeho zdravého jídelníčku v dostatečném množství. A jaké recepty z jarní zeleniny připravit? To vám prozradíme v dnešním článku.

Ředkvičková pomazánka

Ředkvičky

Co budete potřebovat?

  • svazek ředkviček
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 150 g lučiny
  • hrst řeřichy
  • sůl, pepř
  • 1 stroužek česneku

Jak postupovat?

Omyté ředkvičky nastrouhejte na hrubém struhadle. Poté je lehce osolte a nechte je v cedníku okapat. Nakonec z nich ještě vymačkejte přebytečnou vodu, kterou díky soli pustí. Mezitím si smíchejte tvaroh s lučinou a řeřichou. Nakonec přidejte ředkvičky a vše osolte a opepřete. Podávejte na celozrnném nebo slunečnicovém chlebu.

Mrkvová polévka s kozím sýrem

Mrkvová polévka

Co budete potřebovat?

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 300 g květáku
  • 400 g mrkve
  • 100 g kozího sýru (měkký)
  • lžíce másla
  • sůl, pepř

Jak postupovat?

Pokud máte zeleninový vývar předem uvařený, příprava polévka vám nezabere více než půl hodinky. Očištěnou mrkev a květák si pokrájejte na menší kousky. Poté zeleninu opečte na lžíci másla. Jakmile je zelenina lehce osmahnutá, zalijte ji zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a vařte, dokud zelenina nezměkne. Po přibližně patnácti minutách vše rozmixujte tyčovým mixérem. Hotovou polévku podávejte zakápnutou olivovým olejem a ozdobenou rozdrobeným kozím sýrem.

Chřestové rizoto

chřest

Co budete potřebovat?

  • 500 g zeleného chřestu
  • 500 g italské rýže Arborio nebo Carnaroli
  • 1 jarní cibulka
  • máslo
  • olivový olej
  • 100 ml bílého vína (suché)
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • 50 g parmazánu

Jak postupovat?

Dalším rychlým pokrmem bude rizoto se zeleným chřestem. Začněte tím, že si omyjete chřest a zbavíte jej dřevnatých konců. Poté jej vložte na stojato do vroucí osolené vody. Vařte jej přibližně tři až pět minut. Jakmile je chřest uvařený, nakrájejte jej na tři až čtyři centimetry dlouhé kousky. Poté si připravte hlubokou pánev a nechte rozpustit dvě lžíce másla spolu se dvěma lžícemi olivového oleje. Mezitím si na drobno nasekejte jarní cibulku. Poté ji na másle osmahněte dozlatova a přisypte rýži. Jakmile rýže zesklovatí, podlijte ji vínem. Až se víno odpaří, přidejte přibližně 1/4 vývaru. Ten nechte vždy vyvařit a poté přidejte další. Za stálého míchání postup opakujte, dokud nebude rýže měkká. Jakmile je rýže uvařená na skus, přidejte do ní ještě lžíci másla, nastrouhaný parmazán a připravený chřest. Rizoto promíchejte a popřípadě ještě osolte a opepřete.

Zdroj

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít