Billa leták hlásí éru raných brambor, tak ji nepropásněte!

Billa leták - brambory

Když si otevřete Billa leták, vykoukne na vás velký obrázek se síťkou plnou krásných, čerstvých raných brambor. Ano, je to tak, zase nastal čas jejich sklizně i v našem pásmu, takže je ráno na českých farmách sklidí a vy si je už odpoledne můžete koupit a večer připravit k  večeři, třeba grilované, pečené nebo jen tak vařené ve slupce. Pojďme se podívat na několik receptů, které vás naladí na čerstvý bramborový večer.

Brambory s máslem – tradice české kuchyně

Sice to nezní nijak objevně, ale rané brambory vařené ve slupce a podávané s máslem, to se prostě nedá vynechat. Jde o stejnou tradiční pochoutku k zahájení léta, jakou je chléb s máslem a s pažitkou k zahájení jara.

Rané brambory mají jen minimum škrobu, a tak se vaří krátkou dobu. Pro vaření ve slupce vyberte jen ty nejmenší, pečlivě je omyjte a dejte do vroucí vody, stejně jako to děláte s těstovinami. Vařte je jen do doby, než jsou na propíchnutí měkké. A hned poté je vyndejte z vody, abyste v nich uchovali lahodnou chuť a většinu prospěšných látek.

Vodu z brambor není nutné vylévat, můžete ji použít jako základ pro zeleninovou polévku. Billa leták nyní nabízí velké slevy i na mrkev, květák a další zeleninu, která je vhodná k přípravě vynikajících polévek.

Uvařené brambory uchovejte v uzavíratelné nádobě, aby zůstaly teplé. A ihned je podávejte, právě s máslem a nejlépe s nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Brambory si z hrnce berte postupně, abyste je celou dobu jedli teplé. Můžete k nim připravit i různé dipy, například ze zakysané smetany a bylinek. Skvěle se brambory budou doplňovat s výraznou chutí čerstvého česneku.

Rychlý salát z raných brambor z Billa letáku

Díky rychlému uvaření se dají rané brambory použít i k přípravě salátů. Jsou totiž natolik rychle měkké, že si během jejich varu sotva stihnete omýt a nakrájet ostatní zeleninu. Proto vás příprava takového salátu nezdrží. A jak si můžete všimnout v Letákomatu.cz, na jehož stránkách najdete i Billa leták, je nabídka letní zeleniny ve všech obchodech opravdu široká. A mnoho supermarketů se snaží dodávat české výpěstky.

Jak připravit salát? Možností je spousta, základem jsou vařené brambory nakrájené na kostičky a sladkokyselá zálivka. Přidat můžete cibuli, jablka, papriku, okurky, čínské zelí, květák, kedlubnu, ale i šunku, vejce, sýr, prostě cokoliv vás napadne. Pro zálivku použijte majonézu nebo zakysanou smetanu či jogurt, ale postačí i trocha vody, s olejem, octem, solí, cukrem, pepřem a bylinkami.

Pečené rané brambory s pestem

Rané brambory se skvěle pečou nebo grilují, protože jsou hotové mnohem rychleji, jsou šťavnatější a méně chuťově výrazné. I proto se k nim skvěle hodí různá pesta. Brambory stačí omýt a napíchat vidličkou, pak je jen položte v troubě na rošt a pečte cirka půl hodiny při 180 – 200 °C, dokud nebudou měkké.

Zatím si připravte pesto, například z bazalky, avokáda, které v Billa letáku také často nabízejí za příjemnou cenu, česneku, soli, pepře a slunečnicových semínek. Vše rozmixujte, a je hotovo. Brambory hned servírujte. Strávníci si je mohou rozmáčknout špachtlí a pak postupně ukrajovat, což je současný moderní způsob podávání takto připravených brambor v restauracích. Nebo si je jednoduše rozlomí a postupně ujídají právě s pestem.

Restované rané brambory na indický způsob

Rané brambory, které nyní nabízejí v Billa letáku zcela čerstvé, z českých farem a za výhodnou cenu, jsou vynikající pochoutkou i v indické kuchyni. Připravují se tak, že se nejdříve uvaří ve slupce. Mezitím se orestuje cibulka, kmín, hořčičné semínko, chilli nebo paprika, kurkuma a semínka koriandru – papriku přidávejte až před koncem restování, aby nezhořkla.

Pak na cibulku přidejte rajčata a zalijte trochou vody, poduste cirka pět minut. Směs dochuťte citronovou šťávou, pokud bude potřeba, můžete ještě přidat chilli a pepř. Nakonec vmíchejte brambory, které jste předtím mírně rozmačkali. Pokrm sice nepůsobí na první pohled příliš lákavě, ale jedná se o vynikající pochoutku.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář