Billa leták hlásí éru raných brambor, tak ji nepropásněte!

Billa leták - brambory

Když si otevřete Billa leták, vykoukne na vás velký obrázek se síťkou plnou krásných, čerstvých raných brambor. Ano, je to tak, zase nastal čas jejich sklizně i v našem pásmu, takže je ráno na českých farmách sklidí a vy si je už odpoledne můžete koupit a večer připravit k  večeři, třeba grilované, pečené nebo jen tak vařené ve slupce. Pojďme se podívat na několik receptů, které vás naladí na čerstvý bramborový večer.

Brambory s máslem – tradice české kuchyně

Sice to nezní nijak objevně, ale rané brambory vařené ve slupce a podávané s máslem, to se prostě nedá vynechat. Jde o stejnou tradiční pochoutku k zahájení léta, jakou je chléb s máslem a s pažitkou k zahájení jara.

Rané brambory mají jen minimum škrobu, a tak se vaří krátkou dobu. Pro vaření ve slupce vyberte jen ty nejmenší, pečlivě je omyjte a dejte do vroucí vody, stejně jako to děláte s těstovinami. Vařte je jen do doby, než jsou na propíchnutí měkké. A hned poté je vyndejte z vody, abyste v nich uchovali lahodnou chuť a většinu prospěšných látek.

Vodu z brambor není nutné vylévat, můžete ji použít jako základ pro zeleninovou polévku. Billa leták nyní nabízí velké slevy i na mrkev, květák a další zeleninu, která je vhodná k přípravě vynikajících polévek.

Uvařené brambory uchovejte v uzavíratelné nádobě, aby zůstaly teplé. A ihned je podávejte, právě s máslem a nejlépe s nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Brambory si z hrnce berte postupně, abyste je celou dobu jedli teplé. Můžete k nim připravit i různé dipy, například ze zakysané smetany a bylinek. Skvěle se brambory budou doplňovat s výraznou chutí čerstvého česneku.

Rychlý salát z raných brambor z Billa letáku

Díky rychlému uvaření se dají rané brambory použít i k přípravě salátů. Jsou totiž natolik rychle měkké, že si během jejich varu sotva stihnete omýt a nakrájet ostatní zeleninu. Proto vás příprava takového salátu nezdrží. A jak si můžete všimnout v Letákomatu.cz, na jehož stránkách najdete i Billa leták, je nabídka letní zeleniny ve všech obchodech opravdu široká. A mnoho supermarketů se snaží dodávat české výpěstky.

Jak připravit salát? Možností je spousta, základem jsou vařené brambory nakrájené na kostičky a sladkokyselá zálivka. Přidat můžete cibuli, jablka, papriku, okurky, čínské zelí, květák, kedlubnu, ale i šunku, vejce, sýr, prostě cokoliv vás napadne. Pro zálivku použijte majonézu nebo zakysanou smetanu či jogurt, ale postačí i trocha vody, s olejem, octem, solí, cukrem, pepřem a bylinkami.

Pečené rané brambory s pestem

Rané brambory se skvěle pečou nebo grilují, protože jsou hotové mnohem rychleji, jsou šťavnatější a méně chuťově výrazné. I proto se k nim skvěle hodí různá pesta. Brambory stačí omýt a napíchat vidličkou, pak je jen položte v troubě na rošt a pečte cirka půl hodiny při 180 – 200 °C, dokud nebudou měkké.

Zatím si připravte pesto, například z bazalky, avokáda, které v Billa letáku také často nabízejí za příjemnou cenu, česneku, soli, pepře a slunečnicových semínek. Vše rozmixujte, a je hotovo. Brambory hned servírujte. Strávníci si je mohou rozmáčknout špachtlí a pak postupně ukrajovat, což je současný moderní způsob podávání takto připravených brambor v restauracích. Nebo si je jednoduše rozlomí a postupně ujídají právě s pestem.

Restované rané brambory na indický způsob

Rané brambory, které nyní nabízejí v Billa letáku zcela čerstvé, z českých farem a za výhodnou cenu, jsou vynikající pochoutkou i v indické kuchyni. Připravují se tak, že se nejdříve uvaří ve slupce. Mezitím se orestuje cibulka, kmín, hořčičné semínko, chilli nebo paprika, kurkuma a semínka koriandru – papriku přidávejte až před koncem restování, aby nezhořkla.

Pak na cibulku přidejte rajčata a zalijte trochou vody, poduste cirka pět minut. Směs dochuťte citronovou šťávou, pokud bude potřeba, můžete ještě přidat chilli a pepř. Nakonec vmíchejte brambory, které jste předtím mírně rozmačkali. Pokrm sice nepůsobí na první pohled příliš lákavě, ale jedná se o vynikající pochoutku.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít