Co je melasa a jaké má účinky

Potravinovými doplňky se prodejny se zdravou výživou jen hemží. Možná vám v široké nabídce unikl přírodní produkt, který najde využití v domácí lékárně a kuchyni. Melasa je totiž zdravá a chutná dětem i dospělým.

Původ melasy

Poprvé se označení “melasa” objevuje v buddhistických spisech jako pojem molases, ve kterých je melasa označena jako velmi účinný léčebný prostředek. Tehdy se však lidé domnívali, že se jedná o včelí med divokých včel.

Co je melasa?

Melasa je tmavohnědý až černý, velmi hustý sirup, který vzniká při výrobě cukru. Rostliny se nejprve drtí a lisují a Melasazískaná šťáva je přírodní melasa, z níž se cukr vyrábí až následně. Podle počtu extrakcí se podíl cukru v melase snižuje, zatímco koncentrace různých důležitých minerálních látek a vitamínů se zvyšuje.

Melasa je hustá kapalina černé barvy s velmi výraznou, charakteristickou sladkou vůní po zkaramelizovaném cukru. Melasu často využívají kuchaři k dochucení masových a rybích jídel, přidává se místo cukru do pečiva, které tak získá pěknou barvu a lépe kyne. V chladu a temnu vydrží minimálně půl roku a při dobrém uskladnění i déle.

Která melasa je nejlepší?

Složení třtinové a řepné melasy je podobné, ale ne stejné. Řepná melasa chemicky reaguje kysele, ale třtinová melasa se na rozdíl od řepné chová neutrálně až zásaditě, což má pro lidský organismus závažný význam. Třtinová melasa obsahuje stopové prvky a minerály jako chrom, zinek, selen, mangan, molybden, měď, hořčík, fosfor a další.

Důležitou součástí melasy je vápník, železo, sodík a draslík. To však není všechno. V melase se také nachází sedm esenciálních, pro člověka velmi významných aminokyselin. Ty si naše tělo nedokáže vyrobit, proto se do organismu dostávají potravou. Melasa obsahuje i celou řadu vitamínů – vitamín A, D, vitaminy skupiny B. Důležitou složkou jsou enzymy a nenasycené mastné kyseliny. Enzymy v těle působí jako aktivátory metabolických procesů a kyseliny jako regulátory. Proto jsou velmi důležitou složkou udržující pevné zdraví.

Melasa jako prevence

Melasa nám poskytuje spolehlivou prevenci proti celému množství chorob. Mnoho nemocí má příčinu v tom, že cévy ztratily svou elasticitu a krev nemůže proudit bez překážek.

K tomu jsou náchylné tepny, jejichž vnitřní stěny bývají drsné. Mají sklon ke kornatění. Dalšími potíže na sebe nenechají dlouho čekat. Vysoký krevní tlak a nedostatečný průtok krve cévami, mohou vést k angíně pectoris a srdečnímu infarktu. Přetížením srdce pak dochází k srdeční slabosti. Zhoršená cirkulace krve, a tím i špatný přívod kyslíku k tkáním, zabraňuje odstranění zplodin látkové výměny a poškozuje tak buněčný metabolismus. Nejvíce pak trpí játra a ledviny. Aby stěny cév zůstaly elastické, dodává melasa do organismu potřebné minerální látky. Melasa současně obsahuje posilující substance pro srdeční sval a magnézium jako podstatnou látku proti křečím.

Melasa jako lék

Jedinečné složení melasy působí i na další tělesné orgány, a v mnohých případech pomáhá od různých neduhů:

  • Cévní systém: arterioskleróza, vysoký krevní tlak, angína pectoris, infarkt, křečové žíly, anémie, hemeroidy
  • Kůže a sliznice: dermatitida, ekzémy, psoriáza, bércové vředy, zánět průdušek
  • Pohybové ústrojí: artritida, artróza, revmatická onemocnění, kostní metastázy, osteoporóza
  • Poruchy metabolismu: chronická zácpa, diabetes, žlučníkové a ledvinové kameny, obezita, zažívací problémy, hypovitaminóza
  • Poruchy nervové: neuróza, migrény
  • Poruchy gynekologické: výtoky, záněty vaječníků

Spektrum použití melasy je velmi široké, a bez obav ji mohou užívat starší lidé, děti i těhotné ženy, těžce pracující i rekonvalescenti.

Jak používáme černý poklad

Melasa z cukrové třtiny je svým výrobním charakterem vhodná jako koncentrát a má specifickou chuť, která ne každému vyhovuje. Doporučuje se ředit melasu vodou, přičemž se rychleji rozpouští v horké vodě než ve studené.

Abychom vylepšili chuť melasy a současně zachovali obsah léčivých látek, můžeme do jedné sklenice přidat 1 až 2 lžičky jablečného octa nebo citrónové šťávy. Stejně můžeme melasu zamíchat do čaje, mléka, sójového nápoje, jogurtu, jablečného pyré.

Jako denní dávka se doporučuje užívat jednu až dvě čajové lžičky, což odpovídá asi 40 gramům pro dospělého člověka a přiměřeně podle hmotnosti se dávkování přizpůsobí dětem.

A za jak dlouho se příznivé účinky melasy dostaví? Nejsou to dny ani týdny, spíše počítejme s několika měsíci, neboť je prokázáno, že až po dlouhodobém užívání melasy dochází k regeneraci krve a cévního řečiště, nervového systému, žláz s vnitřní sekrecí, ke zlepšení funkce svalstva a kloubů, zlepšení nebo vyhojení některých kožních onemocnění.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

4 Comments - Napsat komentář

  1. Martin Mohelský · Upravit

    Esenciální aminokyseliy v melase! To je tedy parádní blbost. Kde jste na tom proboha byla?
    Vitamin A – další blbost. Co Vás k takovým blábolům vede?
    Martin Mohelský

    Reagovat
    1. Dobrý den,

      pokud jsou naše informace nesprávné, rádi je v článku opravíme. Budeme rádi, pokud fakta uvedete na pravou míru. Z Vašeho komentáře se toho však mnoho vyčíst nedá. Jen zběžným pohledem na konkurenční články lze v ČR dohledat, že také píšou o Vitamínu A, či esenciálních aminokyselinách, takže v tom případě „blábolí“ téměř každý. Našel jsem však tyto údaje i ve složení melasy v internetových obchodech.

      Věnujete se melase detailněji? Velmi rádi publikujeme Vaše fakta, pokud se zakládají např. na rozborech potravin.

      Lukáš Jirsa

      Reagovat
  2. Co obsahuje melasa
    34% – sacharóza
    18% – fruktóza, dextróza
    23% – voda
    18% – organická hmota
    9% – popel

    34+18= 52%
    34+18+23 = 75%

    = tři čtvrtiny obsahu jsou pro zdraví naprosto k ničemu,
    přes polovina obsahu je vyloženě škodlivá – jednoduché cukry, které svým příliš rychlým vstřebáváním narušují metabolickou harmonii organismu.
    PRAVDA BOLÍ !
    S přátelským pozdravem
    Dr. Šafránek
    poradce http://www.celostnimedicina.cz

    Reagovat

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít